Indeks

z
z

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me
Napiši novu temuOdgovori na poruku Pogledaj prethodnu temuPošaljite email-om prijatelju.Ko je sve pogledao ovu temu?Snimi ovu temu kao fajlPrintable versionPogledaj sledeću temu
Meni
Forum Početna
Korisničke grupe Korisničke grupe
 Chat
Skriptarnica Skriptarnica
Pravilnik Pravilnik
Lista članova Lista članova
Statistika Statistika
Uprava Uprava

Autor Poruka

vojvoda

Pristupio: 04 Maj 2007
Studijska grupa: Istorija

PorukaPoslao: Pet 10 Avg, 2007 18:55  Naslov:  Pitanja za istoričare umetnosti... Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Gde da nadjem informacije o Marini Abramović i Miodragu Protiću.

Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku  

Techa
Posetilac

PorukaPoslao: Sub 11 Avg, 2007 10:40  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

http://en.wikipedia.org/wiki/Marina_Abramovic
evo za pocetak Smajli
o Proticu postoji ova knjiga, a o Marini Abramovic mislim da ima mnogo toga, tako da najbolje da pokusas u biblioteci istorije umetnosti...

vojvoda

Pristupio: 04 Maj 2007
Studijska grupa: Istorija

PorukaPoslao: Ned 12 Avg, 2007 14:52  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Hvala kao i uvek. Što si promenio avatar? I još nešto šta preporučujete od literature za modernu srpsku umetnost (20. vek).

Techa
Posetilac

PorukaPoslao: Ned 12 Avg, 2007 23:22  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Lazar Trifunovic, Srpsko slikarstvo 1900-1950
Irina Subotić, Vida Golubović, Zenit i avangarda 20-tih, katalog
M. Todić, Nemoguće: beogradski nadrealizam

nesto vise o tome imas na ovoj strani, u jednom Roganovom postu... ima cak i link za download cele ove trece knjige...
doduse, ne znam odakle citati o posleratnoj jugoslovenskoj umetnosti, mozda neko drugi moze da ti kaze...

a avatar... pa mora nesto da se promeni u zivotu s vremena na vreme, ako nista drugo onda bar avatar Namig

jimson_crimson

Pristupio: 18 Apr 2006
Studijska grupa: Istorija umetnosti

PorukaPoslao: Pon 13 Avg, 2007 19:09  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Kad budemo hteli da menjamo avatar adminu, promenicemo celog
admina!! Plez SmajliSmajliSmajliSmajli

karo

Pristupio: 23 Nov 2006

PorukaPoslao: Pet 17 Avg, 2007 16:02  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

mozes da citas i ..
Miodrag B. Protic, Jugoslovensko slkarstvo (1900-1950)
ili
Jugoslovenska umetnost 20. veka, Poceci jugoslovenskog modernog slikarstva (1910-1920), MSU 1972/73.

a prelistaj ako zelis knjigu :
Misko Suvakovic, Pojmovnik moderne i postmoderne likovne umetnosti i teorije posle 1950.
...mislim da ce ti biti interesantna jer je tako i koncipirana, kao neki recnik...videces vec.

teeny_tin

Pristupio: 07 Sep 2007

PorukaPoslao: Pet 07 Sep, 2007 12:16  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

imam i ja jedno pitanje za koje..i cini mi se da najvise verujem starijim kolegama(s obzirom da nisam u Bg-u, pa ne mogu da se obratim profesorima)...naime, da li neko moze da mi kaze koji tacno period obuhvata savremena umetnost? NIkako da nadjem informacije koje se poklapaju, svuda pise razlicito, a meni je to jaaako bitno da znam...tnx!

Techa
Posetilac

PorukaPoslao: Pet 07 Sep, 2007 13:47  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

e pa tu treba razlikovati tri pojma:
- savremena umetnost - obuhvata ono sto se desava u umetnosti u tom trenutku, na primer od 2000. pa do danas.
- moderna umetnost - istorijski period u umetnosti, kao sto su antika, renesansa, barok... obuhvata sve od pocetka impresionizma (sredina XIX veka) pa do danas.
- modernizam - umetnicki pravac, najzastupljeniji u arhitekturi. javlja se negde u drugoj deceniji XX veka i traje do sezdesetih godina.

nadam se da sam bio od pomoci...
kolege, jesam li sve tacno rekao? Smajli

karo

PorukaPoslao: Pet 07 Sep, 2007 16:45  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

..pa posto ti je
Citat:
jaaako bitno da
znas, onda, evo sta kaze Suvakovic:
Smajli
SAVREMENA umetnost, naziv za aktuelnu umetnost, tj. umetnost koja se desava u trenutku kad se o njoj govori ili pise. POjam SAvremena um. pocinje da se koristi krajem 40-ih 20.v. Postoji i odredjenje po kome je savremena umetnost umetnost druge polovine 20. veka. Time se savremena umetnost odredjuje kao podsistem umetnosti 20. v. A u odnosu na modernizam (kraj 19.v.-60-e 20.v.), zavrsni je stadijum modernizma i pocetak postmodernizma.
Savremena um. ukazuje na aktuelnosti i duh vremena, a nije okarakterisana odredjenim pokretima ili stilom.

Zapotec

Pristupio: 17 Jul 2007
Studijska grupa: Filozofija

PorukaPoslao: Pet 07 Sep, 2007 16:52  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Ajte kolege sa IU, da mi neko kaze, posto ja nisam siguran, kako biste preveli ''Significant Form'' Bela i Fraja? Pretpostavljam da ih radite...

karo

PorukaPoslao: Pet 07 Sep, 2007 18:39  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Citat:
kolege, jesam li sve tacno rekao?

Smajli

[

teeny_tin

Pristupio: 07 Sep 2007

PorukaPoslao: Sub 08 Sep, 2007 17:18  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

hvala puno! Mislim da sam dobila iformaciju koja mi je potrebna... Smajli

Zapotec

Pristupio: 17 Jul 2007
Studijska grupa: Filozofija

PorukaPoslao: Sub 08 Sep, 2007 17:48  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

ja nisam... Smajli

Mavro Kazafranka
Administrator

Pristupio: 18 Apr 2006

PorukaPoslao: Sub 08 Sep, 2007 20:49  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

"Znacajan oblik" je najlogičniji prevod ali po mom mišljenju "značajna forma" bi bio prikladniji termin u tom kontekstu.

Može da se sretne i "znakovita forma" ali se ja sa time ne slažem.

George W. Bush, Washington, D.C., Oct. 28, 2003

karo

PorukaPoslao: Sub 08 Sep, 2007 20:50  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

ovako..
Klajv Bel i Rodzer Fraj definisu pojam ZNACAJNE FORME. Znacajna forma je odnos elemenata (linija, boja, oblik, zapremina) koji izazivaju estetsko uzbudjenje (uzivanje) ZF je sve ono sto se nalazi na slikarskom platnu, nije u f-ji mimetickog prikazivanja i uzrokuje estetski dozivljaj. Slika je definisana kao unutrasnja likovna organizacija, gde su forme sredjene i kombinovane prema nepoznatim i tajanstvenim zakonima.
Oni razvijaju estetiku i poetiku direktne i, autonomne i ekspresivne modernisticke umetnosti. Fraj kaze da sa novom indiferentnoscu prema likovnom prikazivanju umetnici postaju manje zainteresovani za tehnicke probleme i znanje.
Za Fraja :1. prikazivanje je deskriptivno prikazivanje
2. tehnicka sredstva sluze za deskriptivno i imitativno prikazivanje
3. znanje nastaje opazanjem na nacin prirodnih nauka.

eto, to je to. .... INace mislim da mi o tome ne ucimo na osnovnim studijama(niko se nije oglasio od starijih kolega), mozda ih samo pominjemo, verovatno....A sta vi to ucite? koji je to predmet? Nemas literaturu na srpskom, pa si zato pitao.....? kako ja to mrzim..

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku Pogledaj prethodnu temuPošaljite email-om prijatelju.Ko je sve pogledao ovu temu?Snimi ovu temu kao fajlPrintable versionPogledaj sledeću temu
Idi na stranu 1, 2  Sledeca

Sva vremena su GMT + 2 sata
Prevod by CyberCom
1790 Attacks blocked