Indeks

z
z

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me
Napiši novu temuOdgovori na poruku Pogledaj prethodnu temuPošaljite email-om prijatelju.Ko je sve pogledao ovu temu?Snimi ovu temu kao fajlPrintable versionPogledaj sledeću temu
Meni
Forum Početna
Korisničke grupe Korisničke grupe
 Chat
Skriptarnica Skriptarnica
Pravilnik Pravilnik
Lista članova Lista članova
Statistika Statistika
Uprava Uprava

Autor Poruka

Amazonka

Pristupio: 21 Maj 2007
Studijska grupa: Etnologija i antropologija

PorukaPoslao: Čet 07 Feb, 2008 13:44  Naslov:  Terminoloshki rechnik Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Elem, zamisao je da ovde postavljamo pitanja u vezi sa pojmovima i terminima koji iskrsavaju u literaturi, da o njima diskutujemo i jedni drugima ih objashnjavamo. Neko je na temi o kolokvijumima i ispitima pitao za vezu izmedju oznachavajucjeg i oznachenog, pa me to inspirisalo da otvorim ovu temu.

Dakle, mozhete postavljati pitanja u vezi sa najrazlichitijim terminima koji se pojavljuju u antropoloshkom diskursu, od mane, preko zduhacja do pseudoarhaizma, i shta god vam drugo padne na pamet.

"... and then Jack chopped down the beanstalk, adding murder and ecological vandalism to the theft, enticement and trespass charges already mentioned, but he got away with it and lived happily ever after without so much as a guilty twinge about what he had done. Which proves that you can be excused just about anything if you're a hero, because no one asks inconvenient questions."

Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku  

Ma®k穗
Upozorenja : 1
Moderator

Pristupio: 20 Dec 2006

PorukaPoslao: Čet 07 Feb, 2008 18:04  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Ćao Amazonka, bravo za temu
evo za početak
Etnocid

۞
↑ → ↓ ←

Trešnje brati!
Sale ¼%

@ _ @ < HA LO. DO YOU UNDERSTAND.
!

Amazonka

PorukaPoslao: Čet 07 Feb, 2008 18:39  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

E to i mene interesuje.
U chemu je razlika izmedju genocida i etnocida?

"... and then Jack chopped down the beanstalk, adding murder and ecological vandalism to the theft, enticement and trespass charges already mentioned, but he got away with it and lived happily ever after without so much as a guilty twinge about what he had done. Which proves that you can be excused just about anything if you're a hero, because no one asks inconvenient questions."

Ma®k&#31319;
Moderator

PorukaPoslao: Čet 07 Feb, 2008 19:59  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

E to je zanimljivo
Čini mi se da ako se etnocid posmatra kao 'kulturni genocid' - jer tako ga mnogi objašnjavaju, onda je ta razlika jasno uočljiva. E sad, izgleda da sam pojam ne mora da shvati negativnom kontekstu. Pomoću pitanja: Da li je menjanje jedne kulture i njeno uništavanje i na koji način(menjanje)? Naravno tu se ne može više ni govoriti o 'načinima', jasno se vidi dva pogleda. Može se govoriti o sistemima za pronalaženje novih ljudskih slabosti Smajli Jer onaj ko se bavi ovim razmišljanjima mora da se zapita 'Ko se to pita?' a posle to ga i 'Zašto...?'...
Čista politika - ali samo naizgled Smajli

۞
↑ → ↓ ←

Trešnje brati!
Sale ¼%

!

bez sjeNke

Pristupio: 01 Dec 2006

PorukaPoslao: Čet 07 Feb, 2008 20:34  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

mislim da bi najkrace bilo - genocid je unistavanje jednod naroda, a etnocid unistavanje jedne kulture. tako reche ribic. a u kom smislu unistavanje jedne kulture... mozda neka extremna asimilacija. Kez ili pak unistavanje svih vidova njihove materijalne kultre i ispiranje mozga, tako da im ne ostane nista od njihove prvobitne duhovne kulture? Zbun LOL Wall

Amazonka

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 00:12  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Ahaaaa.... znachi onda bi to 'etno' u 'etnocid' tebalo shvatiti kao 'etno' u 'etnologija'?
Tj. kao 'narod' ali u kulturnom a ne, hm, 'nacionalnom' smislu?

atomski_mraw
Moderator

Pristupio: 12 Maj 2006

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 01:36  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

mogu da se koriste i kao ekwiwalenti (etnocid i genocid) medjutim ... mislim da etnocid za razliku od genocida nije namerno uchinjen ... isprawite ako greshim

atomski_mraw
Moderator

Pristupio: 12 Maj 2006

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 01:37  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

a mene zanima shtaje mrachnjanje ... jbt nigde nisam uspela da nadjem a nije mi ni pamlo na pamet da pitam cupija Smajli

Ma®k&#31319;
Moderator

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 01:47  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

atomski_mraw ::
mislim da etnocid za razliku od genocida nije namerno uchinjen

pa da, tako nekako razumem

۞
↑ → ↓ ←

Trešnje brati!
Sale ¼%

!

rabindra

Pristupio: 10 Dec 2006
Studijska grupa: Filozofija

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 01:57  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

atomski_mraw ::
mogu da se koriste i kao ekwiwalenti (etnocid i genocid) medjutim ... mislim da etnocid za razliku od genocida nije namerno uchinjen ... isprawite ako greshim

ako dozvolite, mislim da se "etnocid" odnosi na, kao shto bez sjenke reche, neshto poput asimilacije, kada se sistematski unishtava kulturno nasledje neke grupe. Dok je genocid sistematsko ubijanje pripadnika druge recimo, "etnichke grupe", "rase" i sl.

Amazonka

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 02:47  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Dobro, ali da li se etnocid onda odnosi samo na 'unishtavanje' putem asimilacije ili obuhvata i fizichko unishtavanje (materijalne) kulture neke grupe?

rabindra

Pristupio: 10 Dec 2006
Studijska grupa: Filozofija

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 03:13  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Rekla bih da etnocid može, a ne mora da obuhvata to ~fizičko uništavanje~, tj. da to nije nužan uslov.
Tako da, etnocid i genocid, u svakom slučaju nisu sinonimi.

Hermetico

Pristupio: 02 Dec 2007
Studijska grupa: ne studiram

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 03:20  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Citat:
Dobro, ali da li se etnocid onda odnosi samo na 'unishtavanje' putem asimilacije ili obuhvata i fizichko unishtavanje (materijalne) kulture neke grupe?

Pa i fizicko unistavanje, i to nije genocid, a nesto jeste, zar ne? Asimilacija kao etnocid, kao smisljeno i sistematsko izbledjivanje necijeg kulturnog identiteta do nevidljivosti, i fizicko unistavanje materijalnih simbola neke kulture su, rekao bih, delovi istog procesa, a to bi valjda, taj proces kao celina, bio etnocid.

Hobo Sapiens
Upozorenja : 2
Moderator

Pristupio: 02 Maj 2007

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 10:30  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Ribic je nama objasnio da "etnocid" vise koriste "estradni etnolozi" LOL Bow da bi oznacili genocid, jer ne znaju da razlikuju. Ubijanje kulture, a narod ostaje ziv.
A mislim da etnocid moze biti i namerno ucinjen, mada se uglavnom o tome ni ne razmislja. Unistavanje domorodackih kultura bilo je etnocid, pokrshtavanje, porobljavanje, sta sve ne. A u danasnje vreme u vidu globalizacije, a otprilike se postize nametanjem tudjeg jezika manjinama, diskriminacijom, prilagodjavanjem, asimilacijom, nametanjem tudje religije i kulturnih vrednosti, unistavanjem materijalne kulture, npr rushenje manastira, paljenje knjiga itd.
Ucili smo nesto slicno u antropologiji etniciteta, kada dve kulture dolaze u kontakt, pa se nabraja sta se sve moze desiti...mislim da se cak pominje ovaj pojam.

Ma®k&#31319;
Moderator

PorukaPoslao: Pet 08 Feb, 2008 16:40  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Hobo Sapiens ::
A u danasnje vreme u vidu globalizacije . . .

yes, is this fucked up?! - evo vidi kako je Jezik degradirao? Ko se bre to opet pita? Dezorijentisanost nije prirodno stanje, ali izgleda da ćemo da kroz ovo prolazimo zajedno, kao čopor kulturnih životinja, u lov na bagove!
'Nema čoveka bez kulture ni kulture bez čoveka' - nekad je važilo,
uz malo začina degradacije bagovi sami isplivavaju - magija
ili
moraš da se uprljaš da bio na čisto..
a to je sad već ono krajnje, trenutak pre zaborava, oprostiti se sobom

۞
↑ → ↓ ←

Trešnje brati!
Sale ¼%

!

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku Pogledaj prethodnu temuPošaljite email-om prijatelju.Ko je sve pogledao ovu temu?Snimi ovu temu kao fajlPrintable versionPogledaj sledeću temu

Sva vremena su GMT + 2 sata
Prevod by CyberCom
1656 Attacks blocked