| Autor |
Poruka |
|
Amazonka

Pristupio: 21 Maj 2007
Studijska grupa: Etnologija i antropologija
|
|
Elem, zamisao je da ovde postavljamo pitanja u vezi sa pojmovima i terminima koji iskrsavaju u literaturi, da o njima diskutujemo i jedni drugima ih objashnjavamo. Neko je na temi o kolokvijumima i ispitima pitao za vezu izmedju oznachavajucjeg i oznachenog, pa me to inspirisalo da otvorim ovu temu.
Dakle, mozhete postavljati pitanja u vezi sa najrazlichitijim terminima koji se pojavljuju u antropoloshkom diskursu, od mane, preko zduhacja do pseudoarhaizma, i shta god vam drugo padne na pamet.
|
|
|
|
_________________ "... and then Jack chopped down the beanstalk, adding murder and ecological vandalism to the theft, enticement and trespass charges already mentioned, but he got away with it and lived happily ever after without so much as a guilty twinge about what he had done. Which proves that you can be excused just about anything if you're a hero, because no one asks inconvenient questions."
|
|
  |
|
 |
|
Ma®k穗

Moderator

Pristupio: 20 Dec 2006
|
|
Ćao Amazonka, bravo za temu
evo za početak
Etnocid
|
|
|
|
_________________ ♥
∴
۞
↑ → ↓ ←
☯
Trešnje brati!
Sale ¼%
@ _ @ < HA LO. DO YOU UNDERSTAND.
!
|
|
  |
|
 |
|
Amazonka

|
|
E to i mene interesuje.
U chemu je razlika izmedju genocida i etnocida?
|
|
|
|
_________________ "... and then Jack chopped down the beanstalk, adding murder and ecological vandalism to the theft, enticement and trespass charges already mentioned, but he got away with it and lived happily ever after without so much as a guilty twinge about what he had done. Which proves that you can be excused just about anything if you're a hero, because no one asks inconvenient questions."
|
|
  |
|
 |
|
Ma®k穗

Moderator

|
|
E to je zanimljivo
Čini mi se da ako se etnocid posmatra kao 'kulturni genocid' - jer tako ga mnogi objašnjavaju, onda je ta razlika jasno uočljiva. E sad, izgleda da sam pojam ne mora da shvati negativnom kontekstu. Pomoću pitanja: Da li je menjanje jedne kulture i njeno uništavanje i na koji način(menjanje)? Naravno tu se ne može više ni govoriti o 'načinima', jasno se vidi dva pogleda. Može se govoriti o sistemima za pronalaženje novih ljudskih slabosti Jer onaj ko se bavi ovim razmišljanjima mora da se zapita 'Ko se to pita?' a posle to ga i 'Zašto...?'...
Čista politika - ali samo naizgled
|
|
|
|
_________________ ♥
∴
۞
↑ → ↓ ←
☯
Trešnje brati!
Sale ¼%
!
|
|
  |
|
 |
|
bez sjeNke

Pristupio: 01 Dec 2006
|
|
mislim da bi najkrace bilo - genocid je unistavanje jednod naroda, a etnocid unistavanje jedne kulture. tako reche ribic. a u kom smislu unistavanje jedne kulture... mozda neka extremna asimilacija. ili pak unistavanje svih vidova njihove materijalne kultre i ispiranje mozga, tako da im ne ostane nista od njihove prvobitne duhovne kulture?
|
|
|
|
_________________ !uknejs unebej hsami it
|
|
  |
|
 |
|
Amazonka

|
|
Ahaaaa.... znachi onda bi to 'etno' u 'etnocid' tebalo shvatiti kao 'etno' u 'etnologija'?
Tj. kao 'narod' ali u kulturnom a ne, hm, 'nacionalnom' smislu?
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
atomski_mraw
Moderator

Pristupio: 12 Maj 2006
|
|
| mogu da se koriste i kao ekwiwalenti (etnocid i genocid) medjutim ... mislim da etnocid za razliku od genocida nije namerno uchinjen ... isprawite ako greshim
|
|
|
|
_________________ el guardion de las melodias pedidas
|
|
  |
|
 |
|
atomski_mraw
Moderator

Pristupio: 12 Maj 2006
|
|
a mene zanima shtaje mrachnjanje ... jbt nigde nisam uspela da nadjem a nije mi ni pamlo na pamet da pitam cupija
|
|
|
|
_________________ el guardion de las melodias pedidas
|
|
  |
|
 |
|
Ma®k穗

Moderator

|
|
| atomski_mraw ::
|
|
mislim da etnocid za razliku od genocida nije namerno uchinjen
|
pa da, tako nekako razumem
|
|
|
|
_________________ ♥
∴
۞
↑ → ↓ ←
☯
Trešnje brati!
Sale ¼%
!
|
|
  |
|
 |
|
rabindra

Pristupio: 10 Dec 2006
Studijska grupa: Filozofija
|
|
| atomski_mraw ::
|
|
mogu da se koriste i kao ekwiwalenti (etnocid i genocid) medjutim ... mislim da etnocid za razliku od genocida nije namerno uchinjen ... isprawite ako greshim
|
ako dozvolite, mislim da se "etnocid" odnosi na, kao shto bez sjenke reche, neshto poput asimilacije, kada se sistematski unishtava kulturno nasledje neke grupe. Dok je genocid sistematsko ubijanje pripadnika druge recimo, "etnichke grupe", "rase" i sl.
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Amazonka

|
|
| Dobro, ali da li se etnocid onda odnosi samo na 'unishtavanje' putem asimilacije ili obuhvata i fizichko unishtavanje (materijalne) kulture neke grupe?
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
rabindra

Pristupio: 10 Dec 2006
Studijska grupa: Filozofija
|
|
Rekla bih da etnocid može, a ne mora da obuhvata to ~fizičko uništavanje~, tj. da to nije nužan uslov.
Tako da, etnocid i genocid, u svakom slučaju nisu sinonimi.
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Hermetico

Pristupio: 02 Dec 2007
Studijska grupa: ne studiram
|
|
| Citat:
|
|
Dobro, ali da li se etnocid onda odnosi samo na 'unishtavanje' putem asimilacije ili obuhvata i fizichko unishtavanje (materijalne) kulture neke grupe?
|
Pa i fizicko unistavanje, i to nije genocid, a nesto jeste, zar ne? Asimilacija kao etnocid, kao smisljeno i sistematsko izbledjivanje necijeg kulturnog identiteta do nevidljivosti, i fizicko unistavanje materijalnih simbola neke kulture su, rekao bih, delovi istog procesa, a to bi valjda, taj proces kao celina, bio etnocid.
|
|
|
|
_________________ ...touché!
|
|
  |
|
 |
|
Hobo Sapiens

Moderator

Pristupio: 02 Maj 2007
|
|
Ribic je nama objasnio da "etnocid" vise koriste "estradni etnolozi" da bi oznacili genocid, jer ne znaju da razlikuju. Ubijanje kulture, a narod ostaje ziv.
A mislim da etnocid moze biti i namerno ucinjen, mada se uglavnom o tome ni ne razmislja. Unistavanje domorodackih kultura bilo je etnocid, pokrshtavanje, porobljavanje, sta sve ne. A u danasnje vreme u vidu globalizacije, a otprilike se postize nametanjem tudjeg jezika manjinama, diskriminacijom, prilagodjavanjem, asimilacijom, nametanjem tudje religije i kulturnih vrednosti, unistavanjem materijalne kulture, npr rushenje manastira, paljenje knjiga itd.
Ucili smo nesto slicno u antropologiji etniciteta, kada dve kulture dolaze u kontakt, pa se nabraja sta se sve moze desiti...mislim da se cak pominje ovaj pojam.
|
|
|
|
_________________ Nothing is true, everything is permitted.
|
|
  |
|
 |
|
Ma®k穗

Moderator

|
|
| Hobo Sapiens ::
|
|
A u danasnje vreme u vidu globalizacije . . .
|
yes, is this fucked up?! - evo vidi kako je Jezik degradirao? Ko se bre to opet pita? Dezorijentisanost nije prirodno stanje, ali izgleda da ćemo da kroz ovo prolazimo zajedno, kao čopor kulturnih životinja, u lov na bagove!
'Nema čoveka bez kulture ni kulture bez čoveka' - nekad je važilo,
uz malo začina degradacije bagovi sami isplivavaju - magija
ili
moraš da se uprljaš da bio na čisto..
a to je sad već ono krajnje, trenutak pre zaborava, oprostiti se sobom
|
|
|
|
_________________ ♥
∴
۞