|
| Autor |
Poruka |
|
propali_matematicar

Pristupio: 29 Jul 2007
Studijska grupa: ne studiram
|
|
| Osim latinskog i starogrckog, na vasem fakultetu imate priliku da ucite i osnove staroegipatskog jezika (tj. u ovom slucaju "imali ste priliku", koliko vidim, ovaj predmet se vise ne drzi za bolonjce), kao i sanskrit tj. staroindijski (dakle, rani sanskrit), ali samo u okviru master studija indoevropeistike. Da li je mozda neko slusao te predmete, i da li zna gde se nabavlja literatura?
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Ratio aeterna
Moderator

Pristupio: 03 Sep 2007
Studijska grupa: Klasične nauke
|
|
Zaboravio si da spomeneš i staroslovenski.
| Citat:
|
|
da ucite i osnove staroegipatskog jezika (tj. u ovom slucaju "imali ste priliku", koliko vidim, ovaj predmet se vise ne drzi za bolonjce)
|
Ja mislim da taj kurs i dalje postoji, i da će postojati i za Bolonjce, iako ga nema u studijskom programu. I da budemo precizniji izučava se srednjoegipatski jezik.
| Citat:
|
|
kao i sanskrit tj. staroindijski (dakle, rani sanskrit), ali samo u okviru master studija indoevropeistike.
|
Što se tiče sanskrita, on se može učiti samo na postdiplomskim studijama, i to kod najvećeg srpskog poznavalaca starogrčkog, indoevropeiste, etimologa i lingviste - Aleksandra Lome. Ne znam da li je dosada neko slušao ovaj kurs kod njega. Na šta si tačno mislio kada si napisao rani sanskrit?
| Citat:
|
|
Da li je mozda neko slusao te predmete, i da li zna gde se nabavlja literatura?
|
Ne mogu ti reći ništa o kursevima, a što se tiče literature na srspkom jeziku ona praktično i ne postoji. A literatura na engleskom se može naći na internetu.
Mogu jedino da ti pomognem oko latinskog i grčkog jezika, ako te to zanima.
|
|
|
|
_________________ Felix qui potuit rerum cognoscere causas - Verg. Georg. II 490
|
|
  |
|
 |
|
propali_matematicar

|
|
| Ratio aeterna ::
|
|
|
Da, i staroslovenski. Mada njega ima i na Filoloskom
| Citat:
|
|
Ja mislim da taj kurs i dalje postoji, i da će postojati i za Bolonjce, iako ga nema u studijskom programu. I da budemo precizniji izučava se srednjoegipatski jezik.
|
Da, to je klasicni oblik jezika, najzastupljeniji.
| Citat:
|
Što se tiče sanskrita, on se može učiti samo na postdiplomskim studijama, i to kod najvećeg srpskog poznavalaca starogrčkog, indoevropeiste, etimologa i lingviste - Aleksandra Lome. Ne znam da li je dosada neko slušao ovaj kurs kod njega. Na šta si tačno mislio kada si napisao rani sanskrit?
|
Pa sanskrit se deli na vedski (ili stariji) i klasicni sanskrit (onaj opisan u Paninijevoj gramatici). Ako se kurs zove staroindijski jezik, verovatno se misli na ovaj stariji oblik. Do pre par godina se sanskrit predavao i na Filoloskom, ali je profesor sanskrita, Radmilo Stanojevic, nazalost preminuo, i sada nemaju nikoga da predaje sanskrit. Mislim da Filoloski pozajmljuje Lomu za neka predavanja iz etimologije, ali posto on ne drzi predavanja iz sanskrita, vec samo konsultacije na Filozofskom, sumnjam da bi predavao i na Filoloskom.
| Citat:
|
Ne mogu ti reći ništa o kursevima, a što se tiče literature na srspkom jeziku ona praktično i ne postoji. A literatura na engleskom se može naći na internetu.
Mogu jedino da ti pomognem oko latinskog i grčkog jezika, ako te to zanima.
|
Pa interesuje me gde ljudi nabavljaju ovu obaveznu literaturu koja je navedena u silabusima na sajtu Filozofskog.
Sto se tice latinskog i starogrckog, hvala na ponudi, mada vec imam mnostvo literature (uglavnom skolski udzbenici, gramatike i sve i svasta poskidano sa textkit-a, malo sta imam na srpskom).
Ako vi imate neku nedoumicu oko nekog starogermanskog jezika, sad znate gde da pitate....
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Luna

Pristupio: 12 Feb 2007
Studijska grupa: neki drugi fakultet
|
|
| propali_matematicar ::
|
| Ratio aeterna ::
|
|
|
Da, i staroslovenski. Mada njega ima i na Filoloskom
|
ima i starogrckog i latinskog, hebrejski se izucavao do pre neku godinu ali doticni asistent vise ne predaje na Filoloskom, a u okviru svake katedre za jezike na Filoloskom se odrazavju i kursevi istorijske gramatike tog jezika
|
|
|
|
_________________ mislio sam da sam ja glup, ali sam onda upoznao filozofe.
- Osmi Prorok Brata
90% of being smart is knowing what you're dumb at
|
|
  |
|
 |
|
propali_matematicar

|
|
| Luna ::
|
|
ima i starogrckog i latinskog, hebrejski se izucavao do pre neku godinu ali doticni asistent vise ne predaje na Filoloskom, a u okviru svake katedre za jezike na Filoloskom se odrazavju i kursevi istorijske gramatike tog jezika
|
Da, da, ima i starogrckog i latinskog, hebrejski mislim da jos uvek postoji, nasli su valjda nekog. Sto se tice istorijske gramatike jezika, nije to bas tako crno na belo. Na mnogim studijskim grupama se to jedva radi, postoje cak i one na kojima toga nema uopste, a postoje i one gde se istorijska gramatika i jezici-preci podrobno obradjuju. Lepo je jednom receno: "Na Filoloskom fakultetu, svaka studijska grupa je fakultet za sebe." I, verujte, nemate pojma koliko je to tacno!
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Luna

|
|
|
"Na Filoloskom fakultetu, svaka studijska grupa je fakultet za sebe." I, verujte, nemate pojma koliko je to tacno!
|
veruj mi, znam
btw, jesi li ti propali matematicar i na forumu filoloskog?
|
|
|
|
- Osmi Prorok Brata
|
|
  |
|
 |
|
propali_matematicar

|
|
Yep, a sto? Btw, znam ko si ...
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Luna

|
|
dammit, ali KAKO!!!
let me guess, petrucci?
|
|
|
|
- Osmi Prorok Brata
|
|
  |
|
 |
|
propali_matematicar

|
|
the photograph....
ne znam sta je petrucci... (call me stupid )
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
propali_matematicar

|
|
| Pa zar niko ne zna otkud ta literature, nema veze, pokusacu da nekako sam pronadjem.
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
garfield

Pristupio: 27 Jan 2007
Studijska grupa: Etnologija i antropologija
|
|
|
|
Pa zar niko ne zna otkud ta literature, nema veze, pokusacu da nekako sam pronadjem.
|
Pa jedino da kontaktirash nekog od nashih profesora... Ne verujem da je previshe ljudi slushalo taj kurs, pa da ochekujesh brz odgovor.
EDIT: na sajtu faksa imash pretrazivach fakultetskih biblioteka, pa pogledaj.
|
|
|
|
_________________ Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.
- Albert Einstein
|
|
  |
|
 |
|
|
| |