Indeks

z
z

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me
Napiši novu temuOdgovori na poruku Pogledaj prethodnu temuPošaljite email-om prijatelju.Ko je sve pogledao ovu temu?Snimi ovu temu kao fajlPrintable versionPogledaj sledeću temu
Meni
Forum Početna
Korisničke grupe Korisničke grupe
 Chat
Skriptarnica Skriptarnica
Pravilnik Pravilnik
Lista članova Lista članova
Statistika Statistika
Uprava Uprava

Autor Poruka

Ivan Manojlovic

Pristupio: 15 Mar 2008
Studijska grupa: Istorija umetnosti

PorukaPoslao: Ned 16 Mar, 2008 12:42  Naslov:  Whitney Biennial 2008 Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Ova tema bi se najverovatnije mogla okarakterisati kao muzeoloska. Elem prvi put jednu takvu kompleksnu izlozbu kakvo je Vitni Bijenale mozete u potpunosti videti online. Ovo cini mi se pokrece mnoga, kompleksna, pitanja, koja se pre svega ticu recepcije um. dela. Detaljan prikaz imate na sajtu NY Times gde cete pored audio vodica naci i 360 stepani prikaz prostora. Takodje uprava bijenala je osetila potrebu da izlozene radove postavi na Flickr. Dobro ili lose?

Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku  

timon
Upozorenja : 4
Moderator

Pristupio: 06 Jul 2006

PorukaPoslao: Ned 16 Mar, 2008 23:13  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

svakako da je dobro za nas jer cemo bar tako moci da vidimo dela...

s druge strane, nekako mi sam taj cin deluje kao fin-de-cycle "materijalne" umtnosti... internet svakako postaje centar nase kulture (ako to vec i nije) i meni licno danas dela koja u osnovi nisu niz nula i jedinica ne deluju dovoljno savremeno...

a i interesantno je sto danas znacajan broj umetnika insistira na matrijalu i tehnicui izvodjenja (pogledajte samo damiena hirsta - prava ljudska lobanja + 8601 dijamant), dok im je to bio jedan odnajvecih problema kada su se borili da likovne umetnosti upadnu u artes liberales...

Rogan

Pristupio: 14 Apr 2006

PorukaPoslao: Pon 17 Mar, 2008 00:13  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Ja smatram dobrim - osim shto time chine umetnost dostupnijom i manje... materijalnom, mislim da che ovim korakom muzeji i galerije bar za neko vreme uspeti da se odupru opasnosti da ih pregazivreme, a u ne tako dalekoj buduchnosti, pocheche i da zaradjuju na online posetama...

I naravno, biche zanimljivo videti kad che se odvazhiti da krenu da naruchuju da se izrade/otkupljuju potpuno online postavke, kao sledechi korak u vech pomenutom preispitivanju.

--- The late, great Bill Hicks

timon
Moderator

PorukaPoslao: Pon 17 Mar, 2008 00:49  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

da, cini mi se da je promena sistema institucija i patronatskog sistema preduslov za dalji razvoj umetnosti... rekao bih da danas nije sama umetnost u krizi, vec institucije...

inace planiram da iscimam bulatovica da radim seminarski na slicnu temu, pa cu videti dokle cu u tom pravcu dogurati...

vikac
Upozorenja : 1
Moderator

Pristupio: 05 Apr 2007

PorukaPoslao: Pon 17 Mar, 2008 01:22  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Dobro. I upravo je zanimljivo s aspekta dostupnosti, i u isto vreme recepcije dela koja je ostvarena tom istom dostupnoscu. Samim tim sto je virtuelni vodic ne kroz muzej, arhitektonsku celinu ili jedno umetnicko delo, vec kroz nesto sto je prolazna manifestacija kao sto je bijenale (i sva umetnicka dela u okviru njega igraju kratko svoju ulogu u tom specificnom kontekstu) doprinosi znacaju ovakvog projekta. Naravno, u svemu tome se postavlja pitanje "ovde" i "sada" umetnickih dela, ovde cak pre "ovde" i "sada" samog dogadjaja, koje nam je ovako dostupno kadgod (ali opet samo virtuelno...). Bas zato je super sto dogadjaj koji je neponovljiv u stvarnom svetu moze u potpunosti da se reprodukuje u virtuelnom, i dodje u kontakt i sa ljudima koji uopste ne znaju za njega/nisu planirali da dodju u kontakt s njim...

Ivan Manojlovic

PorukaPoslao: Pon 17 Mar, 2008 02:59  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Sto se mene tice,potpuno se slazem sa vama, ja organizatorima dajem 2 thumbs up... Pri tom nisam tehnokrata. Pozitivno je sledece:
1. Postojanje svesti da se takva jedna izlozba, sto rece vikac, prolaznog tipa, pokaze sirem auditorijumu osim onog koji zivi, ili posecuje NY. Reklo bi se muzeologija na sledecem nivou....
2. Mogucnost da se ti umetnici predstave tom prosirenom auditorijumu i potencijalno novim patronima...
3. Uspostavljanje nove, drugacije i snaznije veze izlozba/muzej - publika. Dakle dolazak izlozbe/muzeja/umetnika u svaciji dom. Mislim da je to nova borba za publiku, i time nije slucajno izabrano online izdanje najpopularnije njujorske dnevne novine, kao i popularni socijalni portal flickr. Time se gadja u dve ciljne grupe, onu stariju koja cita NYTimes, ali i onu mladju koja posecuje socijalne portale kao sto su Flickr, Facebook itd.
Za timon: odlicna ideja da se time pozabavis, Bulatovic ce ti sigurno pomoci, a znam da se jedna nasa koleginica bavila slicnom temom, Virtuelni muzej, mada je ovo nesto drugacija situacija.

Ivan Manojlovic

PorukaPoslao: Pon 17 Mar, 2008 03:07  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Pitanje reprodukcije umetnickog dela je poprilicno staro. Jos se Valter Benjamin time bavio u Umetnicko delo u doba mehanicke reprodukcije (sto toplo preporucujem). Ovaj esejista ponovo dolazi u zizu interesovanja iako je proslo nekih 70tak godina od ovog eseja, mada bi sada naslov bio malo izmenjen Umetnicko delo u doba digitalne reprodukcije. Probajte da ovu temu googlujete, ima nekih (barem je bilo) interesantnih razmisljanja.

Rogan

Pristupio: 14 Apr 2006

PorukaPoslao: Pon 17 Mar, 2008 03:20  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Benjamin (i mnogi drugi slichni tekstovi) je bio obavezna literatura za izborni kurs "Original i Kopija" kod Mijushkovicha... zaista vazhno delo, iako smatram da bi danas ipak drugachije malo trebalo posmatrati na dotichnu temu. (i zar nije "...u doba tehnichke reprodukcije"?)

--- The late, great Bill Hicks

timon
Moderator

PorukaPoslao: Pon 17 Mar, 2008 05:18  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Citat:
Dobro. I upravo je zanimljivo s aspekta dostupnosti, i u isto vreme recepcije dela koja je ostvarena tom istom dostupnoscu. Samim tim sto je virtuelni vodic ne kroz muzej, arhitektonsku celinu ili jedno umetnicko delo, vec kroz nesto sto je prolazna manifestacija kao sto je bijenale (i sva umetnicka dela u okviru njega igraju kratko svoju ulogu u tom specificnom kontekstu) doprinosi znacaju ovakvog projekta. Naravno, u svemu tome se postavlja pitanje "ovde" i "sada" umetnickih dela, ovde cak pre "ovde" i "sada" samog dogadjaja, koje nam je ovako dostupno kadgod (ali opet samo virtuelno...). Bas zato je super sto dogadjaj koji je neponovljiv u stvarnom svetu moze u potpunosti da se reprodukuje u virtuelnom, i dodje u kontakt i sa ljudima koji uopste ne znaju za njega/nisu planirali da dodju u kontakt s njim...

Citat:
Sto se mene tice,potpuno se slazem sa vama, ja organizatorima dajem 2 thumbs up... Pri tom nisam tehnokrata. Pozitivno je sledece:
1. Postojanje svesti da se takva jedna izlozba, sto rece vikac, prolaznog tipa, pokaze sirem auditorijumu osim onog koji zivi, ili posecuje NY. Reklo bi se muzeologija na sledecem nivou....
2. Mogucnost da se ti umetnici predstave tom prosirenom auditorijumu i potencijalno novim patronima...
3. Uspostavljanje nove, drugacije i snaznije veze izlozba/muzej - publika. Dakle dolazak izlozbe/muzeja/umetnika u svaciji dom. Mislim da je to nova borba za publiku, i time nije slucajno izabrano online izdanje najpopularnije njujorske dnevne novine, kao i popularni socijalni portal flickr. Time se gadja u dve ciljne grupe, onu stariju koja cita NYTimes, ali i onu mladju koja posecuje socijalne portale kao sto su Flickr, Facebook itd.
Za timon: odlicna ideja da se time pozabavis, Bulatovic ce ti sigurno pomoci, a znam da se jedna nasa koleginica bavila slicnom temom, Virtuelni muzej, mada je ovo nesto drugacija situacija.

sve ovo stoji, ali meni ovo malcice vise deluje ocajnicki nego revolucionarno. zapravo, kao reklama da se dodje tamo... sve je ok sa video radovima kod kojih se vidi da se bez problema uklapaju u novi prostor, ali ima i klasicnijih dela koju su tu zapravo reprodukovana, ne izlozena...

najinteresantniji mi je sam nacin "organizovanja" virtuenog prostora u tajmsu, tj. doslovno prenosenje arhitektonskog plana kroz koji se treba "kretati" na nacin koji simulira stvarnu posetu muzeju, tako da mi ovo vise deluje kao online reprodukcija izlozbe, nego kao online izlozba... u svakom slucaju govorimo bar smo dobili jedan novi pojam - "reprodukcija izlozbe".

mnogo su mi interesantije (rekao bih i revolucionarnijea) neke pojave u bg-u.
1. otkup bajicevog yugomuzeja (koji je pre svega web sajt, mada ima i par propratnih materijalnih manifestacija)... mada je u katalogu kao tehnika navedena "instalacija".
2. izlozba video igrica u salonu msu, tj. uvodjenje novog medija u umetnicki kontekst... znam da bi bilo primerenije tu izlozbu postaviti na netu, ali kapiram da se net jos ne dozivljava u potpunosti kao legitiman prostor za takve stvari, pa je zato ovde vazan i sam taj cin uvodjenja u umetniciki knotekst ... (off: interesantan experiment sa prostorima i kontekstima: www.genpets.com)
3. objavljivanje par knjiga milanke todic na netu (sponsored by grad beograd) - selidba institucija

Citat:

cime se tacno bavila? ja sam u fazonu da se zezam bas sa muzealizacijom stvari koje su 100% virtuelne i kojima apsolutno nije potreban nikakav realan prostor za izlaganje (video igrice, web dizajn...)

vikac
Upozorenja : 1
Moderator

Pristupio: 05 Apr 2007

PorukaPoslao: Uto 18 Mar, 2008 00:49  Naslov:  (Bez naslova) Odgovoriti sa citatomDno straneNazad na vrh

Citat:
Pitanje reprodukcije umetnickog dela je poprilicno staro. Jos se Valter Benjamin time bavio u Umetnicko delo u doba mehanicke reprodukcije (sto toplo preporucujem).

to sam i imala u glavi kad sam pisala
Citat:
koje nam je ovako dostupno kadgod (ali opet samo virtuelno...).

bas kao jedan novi vid reprodukcije, koji na isti nacin kao doskorasnja reprodukcija moze sada da vizuelizuje i npr, konceptualnu umetnost (pa napredak umetnosti prati napredak reprodukovanja iste) ili pak izlozbu...

Citat:
najinteresantniji mi je sam nacin "organizovanja" virtuenog prostora u tajmsu, tj. doslovno prenosenje arhitektonskog plana kroz koji se treba "kretati" na nacin koji simulira stvarnu posetu muzeju, tako da mi ovo vise deluje kao online reprodukcija izlozbe, nego kao online izlozba... u svakom slucaju govorimo bar smo dobili jedan novi pojam - "reprodukcija izlozbe".

u tome i jeste poenta...

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku Pogledaj prethodnu temuPošaljite email-om prijatelju.Ko je sve pogledao ovu temu?Snimi ovu temu kao fajlPrintable versionPogledaj sledeću temu

Sva vremena su GMT + 2 sata
Prevod by CyberCom
1742 Attacks blocked