| Autor |
Poruka |
|
bella

Pristupio: 18 Nov 2007
Studijska grupa: ne studiram
|
|
S obzirom da u knjizi postoji nekoliko gresaka interesuje me da li treba uciti tako pogresno kao sto pise u knjizi i da li se to priznaje na prijemnom kao tacno?
Da li se za prijemni spremate po knjizi iz 2005. godine?
hvala unapred Smajli
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
lady_delish

Pristupio: 02 Dec 2007
Studijska grupa: Psihologija
|
|
pazi ovako, moje iskustvo od prosle godine govori da se gospoda koja pravi prijemni ispit slepo pridrzava knjige Rota i Radonjica "Psihologija" za II razed gimnazije...i to do te mere, da ne daj Boze da znas slucajno godinu kada se ova nauka oformila, jer, molim lepo, u pomenutoj knjizi pise da je to bilo polovinom XIX veka, pa to nikako nije mogla biti druga polovina istog veka (da pojasnim, pitanje je glasilo: kada je nastala psihologija kao zasebna nauka? i medju ponudjenim odgovorima je bilo i ovo prepisano iz knjige i, kao sasvim drugi od ponudjenih 5, da je nastala u drugoj polovini 19og veka...elem, za pocetak psihologije kao zasebne nauke uzima se osnivanje Vuntove laboratorije koje se desilo 1879. godine...u svakom slucaju, kao tacan odgovor priznavano je JEDINO ovo sto su napisali Radonjic i Rot)...ne znam sta da ti kazem...mozes ovde postovati te greske, jer sam ih ja vec zaboravila, davno bese , pa mozda neko bude imao vremena i znao da ti odgovori...ako ih nemas previse ...ali uciti knjigu napamet uvek upali...a ja posto to ne umem, iscitavala sam je do besomucnosti i nazad...i upalilo je ) ostane valjda u podsvesti... jos uvek me progone neke definicije
|
|
|
|
_________________ Besmrtni su smrtni, smrtni – besmrtni; jer ovi drugi žive smrću onih prvih, a umrli su njihovim životom.
.........this kind can come forth by nothing but by prayer..........
|
|
  |
|
 |
|
Psyche

Pristupio: 22 Jun 2006
|
|
Pa to je zato sto se NE ispituje predznanje iz psihologije kod kandidata, vec sposobnost da nauci i razumije gradivo iz udzbenika, pa makar informacije u istom bile i netacne.
Dakle, uci po toj knjizi i nemoj uzimati u obzir ostale, pa ni iscitavati ih, onda neces ni znati da li ima gresaka i koje su
|
|
|
|
_________________ I just don't care...
|
|
  |
|
 |
|
lady_delish

Pristupio: 02 Dec 2007
|
|
da, da, a onda upisi fucks pa jos minimum 3-4 godine radi isto...i onda mozda skontas da je besmisleno...
heh, zanimljivo...zapravo zavisna varijabla testa iz psihologije na prijemnom ispitu je: kojim se kognitivnim procesima pamte netacne informacije kada pri tom imas i uvid u tu netacnost i pritisak da istu zapamtis...da, da, veoma originalno... mogli bi i neku konfundirajucu u tom smeru da uvedu...tipa: uvedemo i informacije koje su i logicki kontradiktorne? ili pak koliko se uspesno pamte greske u kucanju? hmmm....vish ti to...kako se samo otvaraju vidici...eto predloga...dajte na prijemnom i detekciju gresaka u kucanju u knjizi Radonjica i Rota - sva izdanja!!!...hahaha
nazalost, bojim se da zapravo tome i teze kreatori pomenutog testa...
|
|
|
|
_________________ Besmrtni su smrtni, smrtni – besmrtni; jer ovi drugi žive smrću onih prvih, a umrli su njihovim životom.
.........this kind can come forth by nothing but by prayer..........
|
|
  |
|
 |
|
bella

|
|
Hvala na odgovorima. Ne mogu da verujem da se priznaje jedino ono sto pise u knjizi. Ja sam cula da se priznaje i to sto pise ali i ono sto je zaista tacno.
Jedna od gresaka:
"Najmanja jacina drazi koja je potrebna da bi se imao i najveci osecaj naziva se donji prag drazi." Ali zar ne bi trebalo da pise "najmanji osecaj" ?
Druga stvar koja me zanima je to sto u knjizi iz 2005. godine iz koje navodno treba da se sprema prijemni pise da postoje namerni/voljni i nenamerni pokreti. A iz 2002 pise nenamerni/refleksni. Pa me interesuje zasto je to refleksi izbaceno iz 2005, jel to znaci da nenamerni nisu isto sto i refleksni?
Trece:"U ispitivanju s projektovanim testovima pokazalo se da ljudi pri posmatranju neodredjenih slika "projektuju" svoje motive itd." Zar to nisu projektni a ne projektovani testovi?
Dalje:" Spontano zaboravljanje postoji i kod dugorocnog zaboravljanja" Zar nije kod dugorocnog memorisanja?
U delu o seksualnosti pise da se u pubertetu javlja seksualni nagon ali zar to nije po frojdu netacno, po njemu postoji i kod dece? To bi trebalo da je tacno po bihejvioristima. I sta ja da napisem kad mi dodje pitanje Kada se javlja seksualni nagon, a ne pise po kome?
O potrebama:"Smanjena kolicina vode u organizmu predstavlja organsku potrebu za vodom, a slicno je i sa gladju". Ali zar glad nije nagon?
O nagonima:"Stanje potrebe moze biti i dozivotno i tada se govori o nagonu". Ili mozda dozivljeno?
Shvatam da se neke od ovih gresaka stamparske, Ali ipak, kako odgovarati na testu?
Da li je poremeceno ponasanje isto sto i nenormalno?
Da li je instrumentalno ucenje isto sto i instrumentalno uslovljavanje?
Eto to je otprilike to i bicu vam veoma zahvalna ako mi odgovorite, iako znam da ima puno pitanja:-)
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Psyche

Pristupio: 22 Jun 2006
|
|
Ako se primjete materijalne greske nastale u pripremi, stampi ili gdje vec sigurno je da nece bas na tome insistirati i da takva pitanje nece uci u test.
Ja sam rekla djevojci da joj je sigurnije da odgovori onako kako pise u knjizi, jer joj to svakako hoce priznati pa makar informacije bila neprecizna kao sa pomenutim periodom osnivanja psihologije.
A znam zasto sam tako i rekla, jer imam infromacije iz prve ruke...
Da, te greske su ocigledne i naravno da se mislilo na nesto drugo, pa ce eventualno i u alternativama biti ponudjeno ono sto je zaista trebalo da stoji, bez tog pogresnog i onda ce ti biti sasvim jasno o cemu se radi.
A sto se gresaka u kucanju tice:
1. Da, najmanje intenzivan ako postoji graduiranost osjecaja, tj. ako nije tipa sve ili nista.
2. Hehe, nisi ni projektovane ni projektne vec PROJEKTIVNE.
3. Pamcenja / posto se ovaj termin koristi za funkciju
4. Pa pazi i glad i zedj su potrebe, ali posto se dozivljavaju za razliku od nekih drugih organskih potreba onda dobijaju visi status tj. status nagona i tim su preciznije odredjene, dakle nije netacno reci za njih da su potrebe, vec manje precizno.
5. Naravno - dozivljeno, a ne dozivotno.
Normalnost/nenormalnost/poremecenost - to su pitanja na koja se ne moze tek tako i jednoznacno odgovoriti
Ucenje i uslovljavanje nisu isto, jer je uslovljavanje jedan od mehanizama koji dovodi do ucenja. Zato bi bilo ispravno reci ucenje putem instrumentalnog uslovljavanja.
Neces nista da pises vec zaokruzujes, a pitanja i odgovori nece biti bas tako nejasni i dvosmisleni, tj. imaces jasan orijentir po kome, sta i kako.
|
|
|
|
_________________ I just don't care...
|
|
  |
|
 |
|
bella

|
|
OK, hvala ti na odgovorima, sad si me malo utesila
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
shvrtja

Pristupio: 02 Jun 2008
Studijska grupa: Arheologija
|
|
jooooooooooooooooooj ljudiiii obozavammmm vasss!!!!!!!!! najbolji steeeeeeeee
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
tatty

Pristupio: 24 Maj 2008
|
|
| shvrtja ::
|
jooooooooooooooooooj ljudiiii obozavammmm vasss!!!!!!!!! najbolji steeeeeeeee
|
A sto?
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Odium

Pristupio: 23 Jan 2008
|
|
| zato sto je jako usamljena.
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
shvrtja

Pristupio: 02 Jun 2008
Studijska grupa: Arheologija
|
|
pa vidi kako su dobriii sve oce da objasne, ja sam juce prvi put dosla na sajt i odusevljena sam!!!!!!! toliko sam se ubijala da nadjem neke informacije a ovde sve dobijes kako da se izrazim na srebrnoj tacni, ne moram nista ni da pitam vec sve ima da mi doslo da zaplacem od srece
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
sajka

Pristupio: 21 Maj 2008
|
|
| koliko vidim jos se nezna tacan datum prijemnog.dal neko zna da li su se prosle godine poklopili termini polaganja prijemnog na psihologiji i medicini?
|
|
|
|
|
|
  |
|
 |
|
Stivens i saradnici
Moderator

Pristupio: 13 Nov 2007
|
|
Računaj između 29. juna i 3. jula
Ne bi trebalo da se poklapaju, na medicini je valjda kasnije.
|
|
|
|
_________________ Don't screw around! You're screwing around too much!...
|
|
  |
|
 |
|
garfield

Pristupio: 27 Jan 2007
Studijska grupa: Etnologija i antropologija
|
|
| sajka ::
|
|
koliko vidim jos se nezna tacan datum prijemnog.dal neko zna da li su se prosle godine poklopili termini polaganja prijemnog na psihologiji i medicini?
|
sajt faksa:
Тест знања, тј. писмени испит, из области коју је кандидат одабрао полаже се 1. јула, а тест опште информисаности 2. јула. Испити ће почети у 12,30 или 13,30 сати, према распореду полагања који ће бити истакнут 30. јуна у 11 сати. Кандидати морају да се у потпуности придржавају објављеног распореда; промена термина полагања није могућа.
|
|
|
|
_________________ Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.
- Albert Einstein
|
|
  |
|
 |
|
|